Muziektheater

Op de planken
Rudi werkt sinds 2002 mee aan diverse muziektheaterproducties waaronder operavoorstellingen (o.a. YO! Opera Festival), acrobaten-acts en grote zaalproducties voor kinderen. Zo was hij als vaste speler verbonden aan het Max Tak Filmorkest. Hier speelde hij klarinet en saxofoon in familievoorstellingen als De Reis naar de Steppe en De Reuzenkrokodil.

Inmiddels is Rudi van Hest voornamelijk werkzaam als maker en uitvoerder van muziektheater voor kinderen. Zo heeft hij met het Wervelwind Ensemble de jeugdopera Jimmy (2007) en de muziekvoorstelling SMAK! (2011) geproduceerd en uitgevoerd. Jimmy is op in première gegaan op het Nederlands KamerOpera Festival te Zwolle. SMAK! beleefde zijn eerste voorstelling tijdens November Music 2011.

Verder trad Rudi op als vaste verteller van het koperkwintet KWIVR in de muziekvoorstelling Wat niemand weet en Praten met je oren dicht, een muziekvoorstelling voor kleuters op gedichten van Edward van de Vendel. Deze muziekvoorstellingen werden gespeeld als schoolvoorstelling voor de basisscholen en als openbare kindervoorstelling op kleine podia en theaters.

Met Bob Fosko en het Kollektief Roest en Wrakhout speelde Rudi de voorstelling Helemaal niks aan jou op De Parade 2011 (Den Haag en Amsterdam). Dit naar aanleiding van het uitbrengen van de CD Klassiek Raggen met oude en nieuwe nummers van Bob Fosko en De Raggende Mannen.

Met het gezelschap Alle Hoeken van de Kamermuziek speelde hij in de muziekvoorstelling: Woei!, de tekstloze muziekvoorstelling voor 1-3 jarigen en hun ouders. In het binnenland, en sinds 2016 ook met grote regelmaat op festivals en podia in Europa. Inmiddels heeft Rudi met het Wervelwind Ensemble ook een voorstelling voor de allerkleinsten gemaakt: Zwier.

Sinds september 2017 staat Rudi met tekenaar Gerard de Bruyne en ud-speler Jaber Fayad op de planken met Kras, een poëtische muziekvoorstelling voor iedereen van 2 jaar en ouder: over dromen en vogels, over lijnen en melodieën, over drie mannen en papier.

In 2019 is de nieuwe voorstelling Strek gemaakt. Strek is een muzikaal spel van vier musici in een strakke en rechte wereld. Waar van alles wordt opgetrokken en afgebroken, scherp afgesteld en keurig opgeruimd. Het lijkt wel een muzikale bouwplaats. Alles gaat hier netjes rechtdoor. Strikt binnen de lijntjes. Maar dan trekt één van de spelers opeens zijn eigen plan, hij buigt af. Verlaat het rechte pad. Nou ja! Wat nu gedaan?!

Een tekstloze muziekvoorstelling, gespeeld door het Wervelwind Ensemble, voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar en hun ouders en grootouders. Over rechtdoor gaan of afslaan, je aanpassen of je eigen weg gaan….

Kijk op de website www.frisseoren.nl voor meer informatie over de muziekvoorstellingen voor kinderen.

Zakelijk
Sinds 2005 draagt Rudi van Hest zorg voor de zakelijke leiding van de projecten die door de drie ensembles/stichtingen Wervelwind Ensemble, Koperkwintet KWIVR en Alle Hoeken van de Kamermuziek worden opgezet.
Op 1 januari 2021 werd Rudi van Hest zakelijk leider van Frisse Oren, dat een meerjarige subsidie ontvangt van het Fonds Podiumkunsten voor de periode 2021-2024.

Voorstellingen

 • Reis naar de steppe (2004), met het Max Tak Filmorkest en Max van der Burg
 • Roodkapje (2005), met Koperkwintet KWIVR
 • Don Quichote (2006), met het Max Tak Filmorkest en dansgezelschap De Stilte
 • De Reuzenkrokodil (2006), met het Max Tak Filmorkest en René Groothof
 • Jimmy (2007), met het Wervelwind Ensemble
 • Wat niemand weet (2008), met Koperkwintet KWIVR
 • Takkenherrie (2010), met Alle Hoeken van de Kamermuziek en Reineke Jonker
 • Helemaal niks aan jou! (2011), met Bob Fosko en het Kollektief Roest en Wrakhout
 • SMAK! (2011), met het Wervelwind Ensemble
 • Praten met je oren dicht (2012), met Koperkwintet KWIVR
 • Amalia Bandi (2013), met het Wervelwind Ensemble i.s.m. Firma Weijland en het Kameropahuis Zwolle
 • Woei! (2013), met Alle Hoeken van de Kamermuziek
 • Zwier (2015), met het Wervelwind Ensemble
 • Kras (2017), met Alle Hoeken van de Kamermuziek
 • Licht en techniek bij Het Boompje (2018), met Alle Hoeken van de Kamermuziek
 • Strek (2020), met het Wervelwind Ensemble

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren